Ons project betreft het nul op de meter (NOM) groot onderhoud van een Intervam portiek flat van 5 verdiepingen hoog in de wijk Overvecht in Utrecht. De flat is in 1965 gebouwd als typisch product van die tijd: grootschalig, industrieel en snel te bouwen. Er konden destijds 6 wooneenheden van dit type per dag worden geproduceerd! Totaal zijn er 14.000 flatwoningen van dit type gemaakt, waarvan er 6.500 in Utrecht staan. De meeste van deze woningen zijn sociale huurflats die in de jaren 80 zijn gerenoveerd, maar inmiddels opnieuw groot onderhoud vragen. De nu (deels) NOM gerenoveerde flat stond op de nominatie om gesloopt te worden. Door enerzijds de financiële crisis en anderzijds de energie crisis is ook Mitros anders gaan denken over de potentie van bestaand vastgoed en is er voor gekozen om de markt een innovatieve oplossing te laten ontwikkelen om de grote voorraad van dit type woningen NOM te kunnen renoveren.

Ons concept genaamd Keep it Simple van consortium Nieuw Utrechts Peil, zijnde ONB architecten, Nieman raadgevende ingenieurs en VIOS Bouwgroep is uiteindelijk geselecteerd als winnaar en de eerste proefportiek is eind 2016 uitgevoerd. Er is door Mitros voor gekozen om eerst een pilot te realiseren van 8 woningen (één portiek) en om pas na een jaar monitoring over te gaan tot de volledige flat. De resultaten van de monitoring zijn inmiddels bekend.  Momenteel zijn wij ook de omliggende flats aan het aanpakken, waar ook de plinten worden getransformeerd naar woningen.
Ondanks het predicaat onderhoudsvrij blijkt dat kunststof het reeds na korte levensduur aan vervanging toe was.
Mitros heeft bewust gekozen voor duurzame houten kozijnen met FSC waarbij door de architect ook de bestaande saaie borstweringspanelen zijn vervangen door onbehandelde houten rabatdelen, een natuurlijke vergrijzing is het gevolg en geeft de appartementen nét dat extraatje meerwaarde.
Helwig Kozijnen is gevraagd om mee te denken in de gevelsluiting, het resultaat is complete houten prefab elementen die dagelijks door ervaren monteurs (Dekker Kozijntechniek) de bestaande kunststof kozijnen vervangen. Voor fase 1,2 en 3 betekend dit dat 185 appartementen voorzien zijn van maar liefst 1.200 houten elementen in concept III bij bijbehorende prestaties.
Deze kozijnen en elementen worden dusdanig gemonteerd dat luchtlekken nagenoeg nihil zijn. Dit, in combinatie met de hoge isolatiepakketten en het triple glas draagt bij aan het comfort voor de bewoners maar vooral vermindering energieverbruik. Mitos heeft met zijn keuze voor houten kozijnen niet gekozen voor de goedkoopste prijs, niet voor (de illusie) dat kunststof geen onderhoud nodig hebben, maar voor een bewezen natuurproduct waarbij uitstraling, woongenot vooral milieubewust bouwen met het Kozijn van de Toekomst.
Dit werd afgelopen jaar zelfs op dermate prijs gesteld door koninklijk bezoek.